Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

позивний БАТЯ Тема: Наша школа
ПРО  СЕЛИЩЕ

Зарічне це селище міського типу центр селищної та районної рад, центр Зарічненського району Рівненської області, розташоване на лівому березі річки Стиру, за 190 км від обласного центру і за 65 км від залізничної станції Домбровиця на лінії Сарни—Лунинець. Назва селища походить від старослов'янського апелятива погост — «поселення». До 1946 року селище мало назву Погост-Зарічний. Перша згадка про поселення датується 27 вересня 1480 року в грамоті короля Казиміра про дозвіл мінському купцеві Терешковичу вести в містечку Погост «торгівлю водою і сушею» без сплати мита. Чисельність населення за 2007 рік складало 6912 чоловік. Селищній раді підпорядковані села Іванчиці та Чернин.
Територія селища була заселена ще в давні часи. Тут виявлено ранньослов'янський могильник зарубинецької культури. На правому березі Стиру проти Зарічного збереглись рештки давньоруських поселень та городища.
Вигідне розташування Погоста, природні умови сприяли розвиткові сільського господарства, ремесла й торгівлі. З 1545 року містечко належало литовській королеві Боні. У другій половині XVI століття Погост належав князям Збаразьким — пізніше Нелюбовичам. Після 1795 року Волинське Полісся було возз'єднане з Росією, а Погост Зарічний включено до складу Пінського повіту Мінської губернії.
За першим всеросійським переписом 1807 року в Погості Зарічному нараховувалось 108 дворів 647 жителів, православна церква і синагога, декілька млинів і винокурний завод. На початку 1919 року Погост Зарічний захопили петлюрівці, а згодом польські війська. Віддалене від міст, відрізане від інших населених пунктів бездоріжжям, село не мало найпотрібнішого — солі, борошна, взуття, одягу. Починався голод. Поширювались епідемії, зокрема чорна віспа. Медичної допомоги майже не було ніякої. Школи не працювали.
З 1921 року Погост Зарічний увійшов до складу Пінського повіту Поліського воєводства Польщі.17 вересня 1939 року у Погост Зарічний входить Червона Армія. Після Німецько-радянської війни Погост Зарічний перейменований на селище Зарічне, а Морочнівський район — у Зарічненський, райцентр із Морочного перенесений до Зарічного.
В селищі є станція вузькоколійної залізниці, маслоробний завод, лісозаготівля.

27 лютого 2011

Войтович Олена, користувач 1ua
Олена Войтович
Тема: Наша школа
Зарічненська загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ст.

31 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити